Riviera Strands historia

Hotel Riviera byggdes som ett av Sveriges första badortshotell. Det var ett mycket omtyckt hotell och dansställe med sin vackra innergård och terrass. Restaurangdelen ritades av arkitekt August Svensson i en blandstil av nyklassicism och funkis. Klassiska värden från funkistiden tas tillvara i nya Riviera Strand, en modern anläggning med reception, bistro och poolhus.

1930-talet


Hotel Riviera invigdes 1932. Här syns den östra fasaden med sandfärgad puts, och bruna dörrar och fönster. Huvudentrén mot parkeringen och affärslokaler i bottenplanet syns till höger. Receptionen fanns ursprungligen till vänster om huvudentrén och garderoben direkt till höger med ett litet damrum. På entrétaket står det ”Restaurang” på framsidan och på sidorna ”Riviera”. 


Två tennisbanor byggdes till sommaren 1933 och låg på hörnmarken vid Rivieravägen/Spångvägen. Det stora intresset för Båstad och tennis väcktes i början av 1930-talet, när Sveriges kung Gustaf V började spela tennis i Båstad. Kung Gustaf V – som kallades Mr. G i tennissammanhang – var troligen Sveriges förste tennisspelare och lockade stor publik i de 15 år han tävlade i Båstad. 


Matsalen med originalmöblering. Här syns pelargången som gick runt hela dansgolvet. Listverken i taken och på pelarna samt ekparketten i fiskbensmönster finns kvar än idag. Fönstren - även uppe i lanterninen - är också original. I taket över dansgolvet finns fem stora lampkronor. Den gyllenbruna och blänkande parketten bidrog till ljuset i rummet.

1940-talet


Povel Ramels orkester spelade på Riviera, då kallat Rivierabaden, 1945. Även Evert Taube uppträdde denna sommar, som ses på bilden.

1950-talet


Bild ur prospekt och meny från 1954. Prospekt och logotyp ritade av Lizzie Dybjer.

1960-talet


Innergården eller loggian, var satt i fyra marketager. Den översta etagen var klädd med tegel, de andra tre med singel. På 60-talet ersattes singeln med cementplattor. Utemöblerna i två stilar, båda troligen från 40-talet, fanns kvar i decimerat antal och placerades senare ut i parken där de fanns ända in på 80-talet.

1970-talet


Dukat för danskväll. Trägolvet i pelargången har här lagts över med en tidstypisk mönstrad heltäckningsmatta.

1980-talet 


Fasaden åt söder med den populära loggian och restaurangen. Takets ursprungliga takpappsbeklädnad ersattes på 70-talet av plåttak som så småningom målades rött.

1990-talet


Det har varit många dansaftnar på Riviera genom åren. Här med Paris All Stars och Cynthia McPearson.

2000-talet


Metallräcken, grindar och fönster har blåmålats.